Składniki
- mąka pszenna 5o dag
- proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki
- jajko 5 dużych
- cukier waniliowy 1
- cukier 30 dag
- sól szczypta
- olej słonecznikowy 180 ml
- kefir lub maślanka 360 ml
- truskawki ok. 30 dag
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubić jajka solą i cukrami na puszystą masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie dodawać suche składniki z kefirem w trzech partiach. Każdorazowo krótko miksując (do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy o wym. 28×33 cm. Na wierzch ciasta ułożyć truskawki (przekrojone na pół), przekrojoną częścią do góry. Owoce ułożyć w niewielkich odstępach. Piec w temp. 180 C przez 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Jeszcze.
Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubić jajka solą i cukrami na puszystą masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie dodawać suche składniki z kefirem w trzech partiach. Każdorazowo krótko miksując (do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy o wym. 28×33 cm. Na wierzch ciasta ułożyć truskawki (przekrojone na pół), przekrojoną częścią do góry. Owoce ułożyć w niewielkich odstępach. Piec w temp. 180 C przez 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Jeszcze.
źródło: http://smaker.pl/przepis-placek-na-kefirze-z-truskawkami,118259,sereberko80.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz