Składniki
- 1,5 kg schabu
- 1 opakowanie suszonych śliwek
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 3 ząbki czosnku
- suszony majeranek
- świeży tymianek
- 2 kieliszki ginu
- olej
- sól
- pieprz
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie
Do garnka przekładamy 1/2 opakowania suszonych śliwek i zalewamy je 2 kieliszkami wódki jałowcowej (lub ginem). Gin podpalamy i czekamy dosłownie chwilę, aż się zagotuje i puści aromat. Następnie przykrywamy przykrywką, żeby zgasić płomień. Płomień może być duży, więc uważajcie, żeby nad garnkiem było wystarczająco dużo przestrzeni.
Mięso przekłuwamy wzdłuż długim i cienkim nożem. Tak powstałą kieszeń wypełniamy śliwkami z ginem.
Nacieramy mięso solą, pieprzem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i dużą ilością majeranku (1 opakowanie). Dla łatwiejszego rozprowadzenia przypraw polewamy mięso 1 łyżką oleju.
Wkładamy mięso do garnka, przykrywamy i pozostawiamy na noc w lodówce - aż się zamarynuje.
Nacieramy mięso solą, pieprzem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i dużą ilością majeranku (1 opakowanie). Dla łatwiejszego rozprowadzenia przypraw polewamy mięso 1 łyżką oleju.
Wkładamy mięso do garnka, przykrywamy i pozostawiamy na noc w lodówce - aż się zamarynuje.
Zamarynowane mięso obsmażamy z każdej strony, na mocno rozgrzanej patelni i wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy resztę pokrojonych, suszonych śliwek, zamykamy rękaw i pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni (bez termoobiegu) 2-2,5h.
Sos:
Po upieczeniu mięsa odlewamy do wysokiego naczynia sos powstały w wyniku pieczenia, razem ze śliwkami. Dolewamy ok. 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina. Pamiętajcie, że w sosie będzie znajdować się dużo soli z marynaty, więc wino powinno być dodane w takiej ilości, aby zredukować zbyt słony smak.
Dodajemy 4 łyżki powideł śliwkowych. Powidła mają minimalnie złamać wytrawny smak sosu, ale całość nie powinna być bardzo słodka - najlepiej na początku dodać mniej powideł, a potem ewentualnie uzupełnić (smak naszego sosu pieczeniowego był bardzo wyraźny - śliwki go nie zdominowały).
Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wstawiamy na gaz i gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Sos powinien się zredukować i mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec wkładamy kilka całych gałązek tymianku (2-3) i zostawiamy w sosie na kilka minut. Przed podaniem ostrożnie wyjmujemy gałązki z sosu.
Po upieczeniu mięsa odlewamy do wysokiego naczynia sos powstały w wyniku pieczenia, razem ze śliwkami. Dolewamy ok. 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina. Pamiętajcie, że w sosie będzie znajdować się dużo soli z marynaty, więc wino powinno być dodane w takiej ilości, aby zredukować zbyt słony smak.
Dodajemy 4 łyżki powideł śliwkowych. Powidła mają minimalnie złamać wytrawny smak sosu, ale całość nie powinna być bardzo słodka - najlepiej na początku dodać mniej powideł, a potem ewentualnie uzupełnić (smak naszego sosu pieczeniowego był bardzo wyraźny - śliwki go nie zdominowały).
Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wstawiamy na gaz i gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Sos powinien się zredukować i mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec wkładamy kilka całych gałązek tymianku (2-3) i zostawiamy w sosie na kilka minut. Przed podaniem ostrożnie wyjmujemy gałązki z sosu.
Mięso kroimy w grube plastry i polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, kluseczkami lub pieczywem
źródło: http://smaker.pl/przepis-schab-pieczony-ze-sliwka,120368,agnieszkacrow.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz