Składniki
- 1 średniej wielkości brokuł
- mała puszka kukurydzy
- opakowanie sera feta
- 4-5 jajek
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- garść łuskanego słonecznika
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- sól,pieprz
Przygotowanie
Brokuły podzielić na różyczki,wrzucić na gotującą, osoloną wodę i gotować ok. 2-3 minut.Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.Jaja ugotować na twardo.Kukurydzę odcedzić.Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni na złocisty kolor.
Przygotowanie sosu:
-majonez mieszamy z jogurtem naturalnym,dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i całość doprawiamy solą i pieprzem.
-majonez mieszamy z jogurtem naturalnym,dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i całość doprawiamy solą i pieprzem.
W półmisku układamy warstwami:
-pokrojoną w kostkę fetę
-brokuły
- dodajemy warstwę przygotowanego wcześniej sosu
-połówki pomidorków koktajlowych
-pokrojone w grubą kostkę jajka
-kukurydzę
-pozostałą ilością sosu polewamy całość i posypujemy uprażonym słonecznikiem
-pokrojoną w kostkę fetę
-brokuły
- dodajemy warstwę przygotowanego wcześniej sosu
-połówki pomidorków koktajlowych
-pokrojone w grubą kostkę jajka
-kukurydzę
-pozostałą ilością sosu polewamy całość i posypujemy uprażonym słonecznikiem
źródło: http://smaker.pl/przepis-salatka-brokulowa-ze-slonecznikiem,118231,omlecik.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz