Składniki
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- szczypta cukru
- szczypta kminku (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy/oliwa extra virgin
- 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie
Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę i jabłko (można je obrać, ja tego nie robię), cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Jeżeli chodzi o dodatek tłuszczu, wybierzcie sami, ja uwielbiam smak oliwy, dlatego używam jej najczęściej. I jeszcze kwestia kminku - nie każdy go lubi. Z reguły jednak jest tak, że to tej surówki się go dodaje.
źródło: http://smaker.pl/przepis-surowka-z-kiszonej-kapusty,118110,kardamonovy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz