sobota, 1 października 2016

Surówka z kiszonej kapusty

Sałatki

Składniki

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • szczypta cukru
  • szczypta kminku (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy/oliwa extra virgin
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie

 

Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę i jabłko (można je obrać, ja tego nie robię), cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Jeżeli chodzi o dodatek tłuszczu, wybierzcie sami, ja uwielbiam smak oliwy, dlatego używam jej najczęściej. I jeszcze kwestia kminku - nie każdy go lubi. Z reguły jednak jest tak, że to tej surówki się go dodaje.
źródło: http://smaker.pl/przepis-surowka-z-kiszonej-kapusty,118110,kardamonovy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz