sobota, 1 października 2016

Quiche lorraine z dynią

Dania główne

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 250g mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (M)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody
  • 125g miękkiego masła
  • Nadzienie:
  • 750g dyni piżmowej (butternut)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 200g (gruby plaster) szynki gotowanej
  • 4 jajka (M)
  • 200g śmietany kremówki 30-36%
  • 150g startego żółtego sera np. emmentaler
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

 
  1. Fomę żaroodporną o średnicy 30 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (można mikserem z końcówkami do zagniatania ciasta). Na koniec uformować kulę i rozwałkować ją na stolnicy posypanej mąką na kształt koła o średnicy ok. 35 cm. Przełożyć do formy. Ciasto ponakłuwać widelcem. 
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.
  3. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Oliwę podgrzać na patelni i podsmażyć na niej dynię (ok. 5 minut), lekko ostudzić. Przyprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić w kostkę. Dynię i szynkę wyłożyć na podpieczony spód.
  4. Jajka, śmietanę i ser wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wylać na dynię i szynkę.
  5. Piec ok. 30 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika. Podawać gorące z dodatkiem sałat.

źródło: http://smaker.pl/przepis-quiche-lorraine-z-dynia,120419,monialubi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz