Składniki
- Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko (M)
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 2 łyżki wody
- 125g miękkiego masła
- Nadzienie:
- 750g dyni piżmowej (butternut)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 200g (gruby plaster) szynki gotowanej
- 4 jajka (M)
- 200g śmietany kremówki 30-36%
- 150g startego żółtego sera np. emmentaler
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Fomę żaroodporną o średnicy 30 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (można mikserem z końcówkami do zagniatania ciasta). Na koniec uformować kulę i rozwałkować ją na stolnicy posypanej mąką na kształt koła o średnicy ok. 35 cm. Przełożyć do formy. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. - Dynię obrać i pokroić w kostkę. Oliwę podgrzać na patelni i podsmażyć na niej dynię (ok. 5 minut), lekko ostudzić. Przyprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić w kostkę. Dynię i szynkę wyłożyć na podpieczony spód.
- Jajka, śmietanę i ser wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wylać na dynię i szynkę.
- Piec ok. 30 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika. Podawać gorące z dodatkiem sałat.
źródło: http://smaker.pl/przepis-quiche-lorraine-z-dynia,120419,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz