Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 3 ogórki gruntowe
- 1 mała śmietana 18%
- 20 dag mięsa mielonego wołowego
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- bułka tarta
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1/3 szklanki mleka
- 4 łyżki smalcu
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy zmięknie, odciskamy z płynu, i przekładamy do miski. Dodajemy mięsa mielone, 1 jajko, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Wszystkie składniki powinny się dokładnie połączyć. Na talerz wysypujemy bułkę tartą, z mięsa formujemy kulki, zgniatamy je tworząc kotlety i panierujemy w bułce tartej. Opanierowanie kotleciki przekładamy na talerz.
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki.
Ogórki ścieramy na tarce w talarki i posypujemy 2 szczyptami soli. Odstawiamy na 10 min, następnie zlewamy wodę, która zebrała się pod ogórkami. Dodajemy śmietanę, świeżo zmielony pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki smalcu i łyżkę masła. Kotlety smażymy z obu stron na złoto.
W czasie, gdy kotlety się smażą, odcedzamy ziemniaki, dodajemy łyżkę masła, łyżkę śmietany i szczyptę gałki muszkatołowej. Gnieciemy na puree.
Na talerzu układamy ziemniaki, kotlety i mizerię, dekorujemy szczypiorkiem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-domowe-sznycle-z-mizeria-i-ziemniaczkami,120930,agnieszkacrow.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz