wtorek, 25 października 2016

Domowe sznycle z mizerią i ziemniaczkami.

Dania główne

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 mała śmietana 18%
  • 20 dag mięsa mielonego wołowego
  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • bułka tarta
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki smalcu
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

 
Kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy zmięknie, odciskamy z płynu, i przekładamy do miski. Dodajemy mięsa mielone, 1 jajko, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Wszystkie składniki powinny się dokładnie połączyć. Na talerz wysypujemy bułkę tartą, z mięsa formujemy kulki, zgniatamy je tworząc kotlety i panierujemy w bułce tartej. Opanierowanie kotleciki przekładamy na talerz.
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki.
Ogórki ścieramy na tarce w talarki i posypujemy 2 szczyptami soli. Odstawiamy na 10 min, następnie zlewamy wodę, która zebrała się pod ogórkami. Dodajemy śmietanę, świeżo zmielony pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki smalcu i łyżkę masła. Kotlety smażymy z obu stron na złoto.
W czasie, gdy kotlety się smażą, odcedzamy ziemniaki, dodajemy łyżkę masła, łyżkę śmietany i szczyptę gałki muszkatołowej. Gnieciemy na puree.
Na talerzu układamy ziemniaki, kotlety i mizerię, dekorujemy szczypiorkiem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-domowe-sznycle-z-mizeria-i-ziemniaczkami,120930,agnieszkacrow.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz