piątek, 14 października 2016

Risotto z kurczakiem i kolorową papryką

Dania główne

Składniki

  • Duża pierś z kurczaka
  • 3 nieduże papryki: czerwona, zielona, żółta
  • Duża cebula
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • Szklanka bulionu warzywnego
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • Sól, pieprz
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Cebulę kroje w kostkę i smażę na oliwie w szerokim garnku z grubym dnem aż zmięknie i lekko się zeszkli. Teraz wsypują suchy ryż i podsmażam wszystko razem ok. 3-4 min. cały czas mieszając. Ryż nie może się przypalić! Podsmażony ryż z cebulą zalewam szklanką bulionu i gotuję pod przykryciem mieszając od czasu do czasu do całkowitego wchłonięcia płynu. Jeśli po wchłonięciu płynu ryż jest jeszcze zbyt twardy można dolać trochę wody lub bulionu i jeszcze pogotować.

2. W tym czasie pierś kurczaka kroję w kostkę, wrzucam na rozgrzaną oliwę, doprawiam solą, pieprzem i roztartymi w palcach ziołami prowansalskimi i podsmażam na lekko złoty kolor . Papryki kroję w kostkę, usuwając wcześniej nasiona, i dorzucam do podsmażonego mięsa. Teraz wszystko smażę razem aż papryka stanie się miękka , choć ma pozostać lekko chrupiąca.

3. Wszystkie składniki, tj. ryż z cebulą oraz kurczaka z papryką teraz łączę i jeszcze chwilkę podsmażam cały czas mieszając. Teraz wyłączam płytę grzewczą . Dodaję posiekaną świeżą bazylię. Przykrywam risotto na kilka minut przykrywką ,żeby ryż ostatecznie napęczniał. Przed podaniem można dodać łyżkę masła i wmieszać w risotto.
źródło:http://smaker.pl/przepis-risotto-z-kurczakiem-i-kolorowa-papryka,118372,orionka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz