wtorek, 4 października 2016

Bułki na parze, parowańce, pampuchy

Dania główne

Składniki

  • Mąka pszenna 0,5 kg
  • Jajka 2 szt.
  • Mleko ciepłe 1 szklanka
  • Drożdże 40 gram
  • Cukier 3 łyżki
  • Masło stopione 2 łyżki
  • Szczypta soli

Przygotowanie

 
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże ruszyły.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, dolewamy do tego roztrzepane jajka, roztopione masło oraz zaczyn drożdżowy. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na ok. 40 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło (podwoiło swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie, zarabiamy je ponownie i formujemy kulki. Odkładamy je na 10 minut na blat posypany mąką, aby urosły.
Do dużego garnka wlewamy wodę, na garnek kładziemy ściereczkę lub gazę i mocno obwiązujemy sznurkiem. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Na ściereczce układamy po 4 kulki i przykrywamy garnek miską o średnicy garnka. Bułki parujemy ok. 10-12 minut.
źródło: http://smaker.pl/przepis-bulki-na-parze-parowance-pampuchy,120432,izek.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz