Składniki
- Ziemniaki 2 kg
- Jajo kurze 3 szt.
- śmietana kwaśna 2 łyżki
- Natka pietruszki 4 łyżki posiekana
- Cebula biała 3 szt
- Masło 1 łyzka
- Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- maka do panierki
Przygotowanie
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i utłuc bardzo dokładnie. Ziemniaki dobrze ostudzić wbić jajka, dodać śmietanę, natkę pietruszki, posiekaną i usmażoną na maśle cebulę oraz przyprawić do smaku.
Masę wyrobić rękoma, następnie formować kule i obtaczać w mące. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec do zrumienienia w temperaturze 190 stopni przez 35 minut. Potrawę podawać do obiadu.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ziemniaczane-kulki-z-pieca,118157,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz