wtorek, 25 października 2016

Naleśniki z farszem z ziemniaków i cebulki

Dania główne

Składniki

  • 5 średnich naleśników ze sprawdzonego przepisu (do podstawowego przepisu dodaję zioła prowansalckie)
  • Farsz:
  • ziemniaki 70 dag
  • masło 1 pełna łyżka
  • cebula 1 średnia
  • sól, pieprz
  • ser żółty ok. 10-12 dag

Przygotowanie

 
Usmażyć naleśniki. 
Farsz:Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, delikatnie przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę smażyć do zeszklenia. Do ziemniaków dodać masło, cebulę, pieprz, utrzeć na puree. Farsz powinien być lekko ostry - w razie potrzeby należy doprawić solą i pieprzem. Na usmażone naleśniki nałożyć dużą łyżkę ziemniaków, 
zwijać je tak jak krokiety. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem.
Posypać startym serem.
Piec w temp. 200 C około 15-20 min.
Podawać z ulubionym sosem, u mnie pieczarkowy
źródło: http://smaker.pl/przepis-nalesniki-z-farszem-z-ziemniakow-i-cebulki,118641,sereberko80.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz