Składniki
- 1 saszetka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 310 ml ciepłej wody
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 6 cienkich i długich plasterków boczku
- 1 duża czerwona cebula
- 1 gałązka rozmarynu
Przygotowanie
Do miski wrzucamy drożdże, wodę, cukier i oliwę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie do miski dodajemy mąkę i sól, całość zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolite i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto się klei, można dodać odrobinę mąki. Po wyrobieniu, odstawiamy (przykryte), na godzinę w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ja do focacci użyłam formy do pieczenia o średnicy 25 cm i wysokości 7 cm. Formę smarujemy oliwą, wykładamy na nią ciasto i rozprowadzamy po dnie. Palcami robimy lekkie zagłębienia, w które wciskamy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w mniejsze kawałki boczek i liście rozmarynu. Można ją jeszcze skropić odrobiną oliwy. Odstawiamy na 15 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 min.
źródło: http://smaker.pl/przepis-focaccia-z-boczkiem,118658,kardamonovy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz