Składniki
- Grzyby(kozaczki,podgrzybki i jakie mamy) około 1kg
- Cebula 2 szt.
- Masło 1/2 kostki
- śmietana 18 % 1/2 kubka dużego
- Sól ,magii,pieprz
- Mąka czubata łyżka
Przygotowanie
Grzybki pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle.
Pokrojone grzybki umyć i wrzucić na zeszklona cebulkę.
Dusić około 1/2 godz.pod przykryciem.
Jeśli mało jest wody dolać 1,2l litra i jeszcze chwilę pogotować.
Osobno w minimalnej ilości wody roztrzepać mąkę ,wlać do sosu oraz roztrzepaną śmietanę zahartowaną gorącym sosem.
Doprawić do smaku przyprawami i zagotować.
Ja miałam zamrożone grzybki z zeszłego roku podduszone,tak,że tylko doprawiłam śmietaną,mąką i przyprawami.
Pokrojone grzybki umyć i wrzucić na zeszklona cebulkę.
Dusić około 1/2 godz.pod przykryciem.
Jeśli mało jest wody dolać 1,2l litra i jeszcze chwilę pogotować.
Osobno w minimalnej ilości wody roztrzepać mąkę ,wlać do sosu oraz roztrzepaną śmietanę zahartowaną gorącym sosem.
Doprawić do smaku przyprawami i zagotować.
Ja miałam zamrożone grzybki z zeszłego roku podduszone,tak,że tylko doprawiłam śmietaną,mąką i przyprawami.
źródło:: http://smaker.pl/przepis-sos-grzybowy-do-poledwiczek-wieprzowych-i-nie-tylko,118555,docherro.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz