czwartek, 20 października 2016

Przepis na: Sos grzybowy do polędwiczek wieprzowych i nie tylko.

Dodatki

Składniki

  • Grzyby(kozaczki,podgrzybki i jakie mamy) około 1kg
  • Cebula 2 szt.
  • Masło 1/2 kostki
  • śmietana 18 % 1/2 kubka dużego
  • Sól ,magii,pieprz
  • Mąka czubata łyżka

Przygotowanie

 
Grzybki pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle.
Pokrojone grzybki umyć i wrzucić na zeszklona cebulkę.
Dusić około 1/2 godz.pod przykryciem.
Jeśli mało jest wody dolać 1,2l litra i jeszcze chwilę pogotować.
Osobno w minimalnej ilości wody roztrzepać mąkę ,wlać do sosu oraz roztrzepaną śmietanę zahartowaną gorącym sosem.
Doprawić do smaku przyprawami i zagotować.
Ja miałam zamrożone grzybki z zeszłego roku podduszone,tak,że tylko doprawiłam śmietaną,mąką i przyprawami.
źródło:: http://smaker.pl/przepis-sos-grzybowy-do-poledwiczek-wieprzowych-i-nie-tylko,118555,docherro.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz