Przepis
Składniki( na 3 bochenki):
1kg mąki krupczatki
50g drożdży
1 szklankę otrębów pszennych
6 łyżek łuskanego słonecznika
6 łyżek siemienia lnianego
3 łyżki sezamu
1,5 łyżki łuskanej dyn
3 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
900 ml letniej wody
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Mieszamy ręką, tak aby uzyskać konsystencję prawie jak do naleśników i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie formy smarujemy oliwą i oprószamy bułką tartą. Ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do foremek. Włączamy piec na ok. 205-215 (różne piece różnie grzeją). Do nagrzanego pieca wkładamy formy z ciastem. Wyciągamy w zależności od piekarnika po jakiś 45-50 minut.
Chleb powinien się studzić na kracie z pieca tak żeby z każdej strony miał dopływ powietrza.
źródło: http://niezwykle.pl/niezwykle/1,144981,20415968,kto-nie-sprobuje-bedzie-zalowal-przepis-na-najlepszy-na-swiecie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz