Składniki
- Kefir 500 ml
- Mąka 1,5-2 szkl.
- Woda gazowana 1 szkl.
- Koperek kilka gałązek
- Pr.do pieczenia 1/2 łyżeczki
- Jajka 2 szt.
- Ser żółty kilka plasterków
- Szynka kilka plasterków
- Sól 1/2 łyżeczki
- Ketchup pikantny do polania
Przygotowanie
CIASTO NALEŚNIKOWE
Kefir,jajka,woda, proszku.do pieczenia,sól oraz mąka roztrzepać trzepaczką lub mikserem.Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.Na koniec dać posiekany koperek i zamieszać.
Smażyć na odrobinie tłuszczu placki naleśnikowe,grubsze niż naleśniki tradycyjne z dwóch stron.
Po wystudzeniu kłaść szynkę dwa plasterki i po dwa plasterki sera żółtego.
Złożyć w trójkąt i zapiec na patelni z dwóch stron.
Można też w piekarniku.
Po usmażeniu dać na wierzch ketchup.
źródło: http://smaker.pl/przepis-wytrawne-nalesniki-na-kefirze,119100,docherro.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz