Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 ml maślanki
- 125 ml oleju
- 2 jajka
+
- dowolne owoce (u mnie porzeczki)
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 80 g zimnego masła
Kruszonka:
wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami, schłodzić w lodówce.
Ciasto:
w misce połączyć suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać ekstrakt waniliowy, maślankę, olej i roztrzepane jajka, połączyć i wymieszać do połączenia składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać owoce, tak by przykryły całą powierzchnię ciasta. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
źródło: http://domowacukierniaewy.blox.pl/2016/11/Ciasto-na-maslance-z-owocami.html#FiBImgwordpress.com/post/wedrowiecstary.wordpress.com/3042
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz