poniedziałek, 30 stycznia 2017

Barszcz biały z kuchni kresowej

Zupy

Składniki

  • 200 ml kwasu z kiszonej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 kiełbasy białe (surowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18% (słodka)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 8 jajek przepiórczych
  • majeranek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

 
Jajka gotujemy na twardo, obieramy.

Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Warzywa i kiełbasę zalewamy 1 litrem zimnej wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gotujemy 20 min od momentu zawrzenia wody.

Następnie kiełbasę wyjmujemy, wlewamy sok, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Kiełbasę kroimy na plasterki lub większe kawałki (zależne od preferencji).

Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącej zupy, dodajemy do całości.

Czosnek obieramy, miażdżymy nożem, dodajemy do zupy, gotujemy kilka min nie dopuszczając do wrzenia.

Zupę podajemy z jajkami przepiórczymi.

źródło: http://smaker.pl/przepis-barszcz-bialy-z-kuchni-kresowej,120320,gregorhspeed.html
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz