niedziela, 22 stycznia 2017

Faszerowane pieczarki z niespodzianką

Przekąski

Składniki

  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • pół kostki serka kremowego np. typu Philadelphia (o temepraturze pokojowej)
  • 1 duży ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
  • 12-16 pieczarek
  • Oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz i odrobina soli
  • 2-3 plastry chudego boczku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków ostrej papryki lub papryki w proszku

Przygotowanie

 
Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Pieczarki oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nóżki odkrawamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy następnie razem z czosnkiem na łyżce oliwy z oliwek. Odstawiamy do wystygnięcia na osobny talerzyk.
Kroimy boczek w kostkę. Wybieramy tylko chude kawałki,a tłuszcz odkrawamy. Podsmażamy na złoty kolor i odsączamy z tłuszczu.
Połowę bułki tartej, połowę porcji ziół włoskich,1 łyżkę parmezanu i kilka kawałków boczku odkładamy na osobny talerzyk. W miseczce mieszamy kremowy serek,resztę bułki tartej, zioła włoskie, podsmażone nóżki pieczarek, kawałki boczku, parmezan i paprykę w proszku (lub suszone płatki papryki). Mieszankę doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki faszerujemy powstałą masą. Wcześniej odłożoną bułkę tartą, parmezan, zioła i boczek mieszamy. Posypujemy tymi składnikami wierzch nafaszerowanych pieczarek.
Układamy wszystkie pieczarki na wyłożonej folią aluminiową blasze i pieczemy ok. 20 minut lub do momentu aż wierzch pieczarek jest upieczony na złoto.
źródło: http://smaker.pl/przepis-faszerowane-pieczarki-z-niespodzianka,122924,codziennik-kulinarny.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz