środa, 11 stycznia 2017

Pieczone pierogi z kaszanką i jabłkiem

Dania główne

Składniki

  • mąka pszenna – 0,5 kg
  • masło – 200 g + 1 łyżka do smażenia farszu
  • żółtka – 2 szt.
  • jajko (do posmarowania) – 1 szt.
  • śmietana 18% – 3 łyżki (+ kolejne, jeśli ciasto za kruche)
  • cukier – 1 szczypta
  • sól – 1 łyżeczka (kopiasta) + do doprawienia farszu
  • czarnuszka lub ziarna słonecznika – do posypania
  • cebula – 3 szt.
  • kaszanka – 0,4 kg
  • jabłko – 1 szt. (nieduże)
  • majeranek – 3 łyżeczki
  • czubryca zielona – 1 łyżeczka
  • musztarda francuska – 8 łyżeczek
  • miód – 3 łyżeczki
  • oliwa extra vergine – 3 łyżeczki
  • biały ocet winny – 2 łyżeczki
  • granulowany czosnek – 2 szczypty
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

 
Przygotowujemy ciasto:
Masło siekamy z mąką, cukrem i solą – mnie wyręczył robot. Przekładamy do miski, dodajemy żółtka i śmietanę, zagniatamy do postaci elastycznego ciasta. Wszystko zależy od wielkości żółtek, więc jeśli masa nadal jest zbyt krucha, dodajemy po łyżce śmietany (u mnie finalnie skończyło się na 4 łyżkach). Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
Przygotowujemy farsz:
Cebulę siekamy i szklimy na łyżce masła. Jabłko obieramy i siekamy drobno bądź ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kaszankę obieramy z flaka i rozdrabniamy. Razem z jabłkiem dodajemy ją do cebuli i smażymy maksymalnie 10 minut, pod koniec doprawiając czubrycą, majerankiem, solą i pieprzem. Studzimy.
Przygotowujemy sos:
mieszamy w miseczce musztardę, miód, oliwę, ocet i granulowany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, a składniki sosu mieszamy dokładnie. Ciasto wałkujemy na stolnicy na półcentymetrową warstwę. Wykrawamy kółka (u mnie przydał się metalowy kubek o śr. 9 cm). Każde kółko natychmiast po wykrojeniu wypełniamy 2 łyżeczkami wystudzonego farszu (szybkie tempo wskazane, żeby ciasto nie obeschło) i zlepiamy. Nie ma potrzeby odkładania na namączony blat, wystarczy „wykończyć” brzegi palcami lub widelcem, posmarować jakiem, obsypać czarnuszką lub ziarnami słonecznika i wstawiamy pierogi na blasze z papierem do piekarnika na 20 minut. Podajemy z sosem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-pieczone-pierogi-z-kaszanka-i-jablkiem,119966,local-foodie.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz