środa, 1 lutego 2017

Trzy imbirowe mikstury, które uwolnią cię od przeziębienia i kaszlu

Trudno przecenić jego właściwości. Zwłaszcza teraz, gdy wokół krążą wirusy i bakterie. Imbir ma swoje pięć minut. Niszczy bakterie i wirusy, w dodatku działa przeciwzapalnie.
Trzy imbirowe mikstury, które uwolnią cię od przeziębienia i kaszlu
Postawmy na świeży, soczysty imbir, zamiast wysuszonego czy sproszkowanego korzenia. Posiada większe stężenie dobroczynnych substancji: witamin B1, B2, C, soli mineralnych, wapnia, fosforu, żelaza, potasu oraz olejków eterycznych. Jest świetnym środkiem profilaktycznym, chroniącym przed przeziębieniem, jak i leczącym infekcje górnych dróg oddechowych. Jest zalecany w stanach podgorączkowych i przy lekkich dreszczach, gdy organizm potrzebuje wsparcia w walce z chorobą. Działa wówczas napotnie, odkażająco, antyseptycznie. Dzięki zwalczaniu bakterii chorobotwórczych, dba również o higienę jamy ustnej i odświeża oddech.
Zatem gdy męczy nas kaszel i katar, warto sięgnąć po jedną z imbirowych mikstur. Z ich zalet powinny skorzystać także ci, którym często marzną stopy i dłonie, ponieważ jedną z właściwości korzenia imbiru jest poprawa krążenia krwi. Dodajmy, że taka mikstura oprócz walorów leczniczych, posiada też zalety smakowe. Pamiętajmy, że wszelkiego typu napoje imbirowe najlepiej sprawdzają się zwłaszcza na początku przeziębienia. Pijmy je co 2-3 godziny. Wszystkie opierają się w zasadzie na trzech głównych składnikach: imbirze, cytrynie i miodzie.
Herbatka imbirowa

Składniki:

kawałek korzenia imbiru - ok. 3-5 cm,
kawałek kory cynamonu,
250-300 ml gorącej wody,
cytryna,
miód.
 
Przygotowanie tego napoju jest banalnie proste. Wyszorowany korzeń imbiru kroimy na cienki plasterki, wrzucamy je do kubka i dodajemy kawałek kory cynamonu. Składniki zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Gdy napój nie jest już bardzo gorący, możemy dodać do smaku miód i sok z cytryny. Pamiętajmy, by herbatę imbirową pić na ciepło - wspaniale wówczas rozgrzewa. Na koniec możemy zjeść kilka plasterków kłącza.
Alternatywny sposób przyrządzenia napoju zakłada starcie świeżego imbiru na tarce (ok. 1 cm), zalanie go wrzątkiem i przecedzenie po kilku minutach. W tym wypadku także dodajemy cytrynę i miód.
Napar imbirowy

Przygotowuje się go bardzo podobnie, ale mikstura jest bardziej aromatyczna i skoncentrowana. W tym przypadku robimy "zapasy", by móc je później wykorzystać.

Składniki:

ok. 8-9-centymetrowe kłącze świeżego imbiru,
1 litr gorącej wody,
sok z cytryny lub limonki,
miód.
Na tarce ścieramy imbir i dokładnie odciskamy. Imbir zalewamy wrzącą wodą i natychmiast przykrywamy, by nie uciekły olejki eteryczne. Zostawiamy do zaparzenia na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przecedzamy imbir. Przechowujemy napar w lodówce, resztki imbiru wyrzucamy.

 
Kubek zapełniamy w 1/4 lub 1/3 imbirowym naparem, resztę uzupełniamy przegotowaną gorącą wodą. Do smaku dodajemy limonkę lub cytrynę, miód, a nawet szczyptę chili. Wówczas mamy super rozgrzewającą miksturę.

Syrop z imbiru

W czasie przeziębienia zamiast babcinego syropu z cebuli, wypróbujmy ten z imbiru.

Składniki:

35 dag imbiru,
3 cytryny,
5 łyżek miodu.

 
Imbir obieramy i ścieramy na tarce, następnie zalewamy litrem gorącej wody i czekamy aż ostygnie. Dodajemy sok z cytryn oraz miód. Całość dokładnie mieszamy, przecedzamy do butelki i gotowe. W czasie choroby zaleca się wypijanie trzech łyżek soku 3 razy dziennie.
źródło: http://kobieta.wp.pl/trzy-imbirowe-mikstury-ktore-uwolnia-cie-od-przeziebienia-i-kaszlu-6085825507296385a?src01=6a4c8&src02=facebook_wp

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz